Lovisenberg Museum

Opplev diakonissenes historie

Alt har en begynnelse og en historie. Bli med på en historisk vandring gjennom diakonissenes liv og arbeid i Norge og etableringen av landets første sykepleierutdannelse. Få et innblikk i hvordan det var å drive sykehus og yte helsetjenester på begynnelsen av 1900-tallet.

Museum i fire avdelinger

Diakonissene var pionerer og lå i front av utviklingen. Historien er illustrert med forklarende tekst og talende fotografier i en tidslinje, som strekker seg fra 1866 og helt frem til 150-årsjubiléet i 2018.

 

Livet som diakonisse

Her får du et innblikk i hvordan det var å leve og bo i søsterfellesskapet. Her kan du kan lære om hvordan diakonissenes arbeidsdag var organisert, og hvordan de brukte sin knappe fritid.

Du vil også kunne lese om og se bilder av hvordan de ble tatt hånd om i alderdommen. Den særegne diakonissedrakten er utstilt her.

Arven etter diakonissene

Her kan du få vite mer om verdigrunnlaget som lå til grunn for diakonissenes gjerning.

Her kan du også lære om Oblatbakeriet og historien om hvordan denne tradisjonen ble tatt med fra Tyskland. Fremdeles lages det oblater med håndkraft på Lovisenberg.

Medisin og sykehus

Her kan du få et lite innblikk i hvordan det var å drive sykehus og yte helsetjenester på begynnelsen av 1900-tallet.

Diakonissene fulgte godt med på utviklingen. De kjøpte blant annet Norges første røntgenapparat til bruk på sykehuset. Leger fra andre sykehus i Oslo kom for å låne dette. Røntgenapparatet er utstilt i museet. 

Kunnskap og utdanning

Museets siste avdeling handler om kunnskap og utdanning, som var sentralt i diakonissenes virke.

Her kan du bli kjent med historien om Rikke Nissen, som med sin standhaftighet og handlekraft utmerket seg og ble den første læresøsteren for diakonisseanstalten. Med Rikke Nissen ble bevisstheten rundt utdannelse og kunnskap styrket. Hun skrev også den første lærebok i sykepleie i Norge.

Hovedsiden eller muséumssiden, bilde av stiftelsens grunnlegger, Cathinka Guldberg.jpg

Forhistorien

Midten av 1800-tallet var en tid preget av store endringer, både i Norge og i Europa. Industrialisering og befolkningsvekst gjorde at byene vokste seg stadig større. Vekst og velstand førte med seg sosial nød og helt nye helseutfordringer. 

Samtidig gikk det en vekkelsesbølge over landet, og flere indremisjons-organisasjoner ble startet. I disse omveltningene fikk tanken om å utdanne «christelige sygepleiersker» fart. Cathinka Guldberg, som hadde reist til den tyske diakonisseanstalten i Kaiserswerth for å få utdannelse i sykepleie og bli diakonisse, ble kalt til og takket ja til å bli  forstanderinne for «Diakonisseanstalten i Christiania». Kommunen lånte ut en bygård på Grønland, der det ble drevet barneasyl i perioden 1840-1865 (Asylet). Motytelsen var at diakonissene skulle ta seg av fattigvesenets syke og pleie de rammede i forbindelse med epidemier. 


Cathinka Guldberg var gründeren som satte i gang. Sammen med Rikke Nissen, den første læresøsteren, gikk hun i bresjen for å bygge opp virksomheter som kunne hjelpe de svake og sårbare.

Praktisk informasjon

 

Museet ligger i Diakonissehusets underetasje i Lovisenberggata 15 A og har samme inngang som Erlik Kaffe ut mot Cathinka Guldbergs plass. Du kan også benytte hovedinngangen til Diakonissehuset og ta trapp eller heis ned.

Flere busser stopper rett i nærheten av Lovisenberg. Du kan enkelt ta buss nummer 37 fra sentrum og velge inngangen fra Geitmyrsveien. Andre aktuelle busser er nummer 20, 34 og 54.

 
 

Åpningstider:

Hverdager: 09.00 – 15.30 og ellers på forespørsel.

Omvisning for større og mindre grupper er mulig etter avtale.
Ta kontakt med vår resepsjon i Diakonissehuset på tlf. 22 35 83 00
eller på e-post: gjestehuset@lovisenberg.no.