Livslosen

Et lavterskeltilbud til deg med selvmordstanker

Livslosen er et landsdekkende tilbud til deg som er i en livskrise og strever med selvmordstanker. Hos oss kan du komme og være i en periode på fem døgn. Vi ønsker med dette å gi deg som gjest et pusterom i en krevende tid. Under oppholdet vil du tilbys samtaler, aktiviteter, felles måltider og et inkluderende fellesskap med ansatte, frivillige og andre gjester.

Livslosen er et lavterskeltilbud som ikke krever henvisning. Oppholdet er frivillig og gratis for deg som gjest. Tilbudet er døgnbemannet og holder åpent alle dager gjennom hele året. Nederst på siden finner du kontaktinformasjon hvis du tror at tilbudet kan være noe for deg.

Hva er kriteriene for å komme til Livslosen?

Målet til Livslosen er å hjelpe deg som er i en livskrise og strever med selvmordstanker. Vi vet at spesielle hendelser og livssituasjoner kan oppleves som så alvorlige at de blir vanskelig å håndtere alene. Vi vet også at selvmordstanker kan ramme alle, og at det er vanskelig å fortelle om selvmordstanker. Derfor tilbyr vi trygge rammer hvor du får noen å snakke med. Livslosen er derimot ikke et helsetilbud, og hvis du har behov for medisinsk eller psykiatrisk hjelp, må du ta kontakt med fastlege eller legevakt. Som gjest må du være over 18 år, ha fast bosted, og du kan ikke være i aktiv behandling innen rusomsorgen. I hvert tilfelle gjøres det en helhetlig vurdering om Livslosen er det rette tilbudet for dem som kontakter oss. Mer om dette nederst på siden.

Hvis du er i akutt selvmordsfare og trenger øyeblikkelig hjelp, ta kontakt med nødnummer 113

Hvem jobber på Livslosen?

På livslosen vil du møte ansatte og frivillige medarbeidere med variert bakgrunn. Fellesnevneren til alle som jobber her er kompetanse, mot, og vilje til å snakke om selvmordstanker og det som er vanskelig. Hos oss vil du bli møtt med respekt, vennlighet og en ikke-dømmende holdning. Livslosen er et livssynsnøytralt tilbud, og alle som jobber her har selvfølgelig taushetsplikt.

Hvorfor er det lurt å snakke om selvmordstanker?

Du er ikke alene om å oppleve en livskrise som er så alvorlig at du sliter med selvmordstanker. På Livslosen vet vi at tanker om selvmord ofte fører til isolasjon og ensomhet, og vi vil derfor tilby et fellesskap som en motvekt til dette. Mange føler på skam rundt selvmord som tema, mange er redde for hvordan folk skal reagere hvis de sier noe, og det er vanlig å holde selvmordstankene for seg selv. Men det hjelper å snakke om selvmordstanker og krisen man står i, og hos oss vil du møte frivillige og ansatte som har tid til å lytte. For de fleste vil selvmordstankene faktisk gå over, selv om det i øyeblikket føles ut som at alt er helt håpløst.

Det finnes også hjelpetelefoner du kan ringe, hvis du kun ønsker en samtalepartner her og nå:

Mental helse 116 123

Kirkens SOS 22 40 00 40

Snakker dere bare om selvmordstanker på Livslosen?

Nei, ikke i det hele tatt. I løpet av en dag på Livslosen er det alltid rom for å snakke om det som er vanskelig, om selvmordstankene, om bakgrunnen for disse tankene, men vi snakker selvfølgelig også om helt vanlige temaer. Det er til og med latter på Livslosen. Noen ganger lager vi mat sammen, noen ganger spiller vi et spill, ser en film, eller går en tur. Dette handler jo også om hva du som gjest er opptatt av.

Hvordan ser en dag ut på livslosen?

Dagene begynner med frokost klokka ni, og utover dette serverer vi felles lunsj, middag og kveldsmat. Så langt det er mulig setter vi opp en tid for samtale med hver enkelt gjest i løpet av dagen. I løpet av disse samtalene vil vi snakke om krisen du er i, om selvmordstankene, og vi vil også prøve å hjelpe deg med å finne ut av hva som kan hjelpe deg videre etter at du reiser fra Livslosen. Utover dette tilbyr vi en liten aktivitet i løpet av dagen. Det er samtidig en del ledig tid på Livslosen, hvor du som gjest kan gjøre litt som du vil. Som gjest på Livslosen vil du selv være med på å utforme oppholdet etter dine egne behov.

Hvordan ser det ut på Livslosen?

Når du kommer til Livslosen får du ditt eget rom. Utover dette har vi felles bad med toaletter og dusj, kjøkken, stue, og noen samtalerom. Det finnes også et treningsrom på Lovisenberg som Livslosen kan benytte etter avtale. Nederst på siden kan du se noen bilder fra stedet. 

Hva skjer etter oppholdet på Livslosen?

Livslosen er et engangstilbud. Etter endt opphold kontaktes du som gjest på telefon etter to uker for å høre litt om hvordan det går med deg. Utover denne samtalen har Livslosen ikke mulighet til å følge opp gjestene, og mens du er her er vi derfor opptatt av å fokusere på hva du trenger for å gå videre i livet.

Hvordan få plass på Livslosen? 

Du må selv ringe til Livslosen for å få plass. I telefonsamtalen prøver vi å finne ut av om vi tror Livslosen kan bidra med noe positivt for deg. Vi vil da gjerne høre litt om din livssituasjon, om dine behov, om selvmordstankene og bakgrunnen for disse. Du vil også få litt mer informasjon om Livslosen, så du kan gjøre deg opp dine egne tanker om du tror vi kan være til nytte. Vi vil stille deg en del spørsmål for å sikre at det skal være trygt her for alle. Hvis det er aktuelt med et opphold, ringes du opp igjen av en annen medarbeider neste virkedag. I denne samtalen gjøres en ny vurdering og et eventuelt opphold avtales ofte mot slutten av samtalen. Du kan selvfølgelig også ringe hvis du har noen spørsmål om Livslosen uten og helt ha bestemt deg.

 

Telefonen er døgnåpen gjennom hele året: 45 84 54 63

 

Hvis det er lettere for deg å begynne med å sende en e-post, kan du også gjøre dette til: livslosen@lovisenberg.no

Tilbakemeldinger fra tidligere gjester

“«Takk for at dere gir håp og trygghet slik at jeg kan se en mulighet.”

— Kvinne 29 år

“Før ble jeg bare sett på som syk. Gjennom oppholdet har jeg blitt et menneske igjen.”

— Mann 60 år

“Jeg ville ikke vært her nå hadde det ikke vært for livslosen”

— Kvinne 66 år

“Tusen takk for gode samtaler, støtte og praktisk hjelp! Her blir man møtt der man er”

— Mann 29 år